Alt om Retinol

22.03.2024

Retinol har lenge vært anerkjent for sine utrolige egenskaper når det gjelder å forbedre hudens tekstur, redusere synligheten av fine linjer og rynker, samt gi en jevnere og mer strålende hudtone. La oss dykke ned i hvorfor retinol er så kraftig og hvordan det påvirker huden på cellulært nivå.Effekten av Retinol på Huden

Retinol, også kjent som vitamin A1, er en form for retinoid som finnes naturlig i kroppen og spiller en avgjørende rolle i hudens helse. Når det påføres på huden, arbeider retinol aktivt for å akselerere cellefornyelsen. Dette betyr at gamle, døde hudceller blir fjernet raskere, og ny, frisk hud kommer til overflaten. Denne prosessen resulterer i en glattere og mer strålende hudoverflate over tid.


Retinol kalles ofte "dronningen" av hudpleie, og er en av de best dokumenterte anti-age ingrediensene på markedet.


Cellulær Forandring og aknereduksjon

På et cellulært nivå har retinol flere effekter som bidrar til å forbedre hudens tilstand. Først og fremst stimulerer det produksjonen av kollagen og elastin i huden. Disse proteinene er avgjørende for hudens fasthet og elastisitet, og deres produksjon reduseres naturlig med alderen.


Ved å øke produksjonen av kollagen og elastin, bidrar retinol til å redusere synligheten av fine linjer og rynker, samtidig som den gir en fastere hud.

I tillegg har retinol en eksfolierende effekt på hudens overflate. Dette hjelper til med å fjerne døde hudceller som kan tette porene og føre til urenheter og akne. Denne pore-rensede effekten bidrar til å forhindre utbrudd og gir en jevnere hudtekstur.

Huden har en kompleks struktur som inkluderer ulike lag og cellefabrikker. Retinol påvirker spesielt de dypere lagene i huden der cellefornyelsen foregår. Ved å stimulere produksjonen av nye hudceller og akselerere eksfoliering, bidrar retinol til å forbedre hudens struktur og tekstur helt ned til de dypeste lagene.

Retinol kan faktisk også gå inn og reparere skader i hudcellene. 

Mulige Bivirkninger

Selv om retinol har mange fordeler, er det viktig å være oppmerksom på potensielle bivirkninger. Noen kan oppleve irritasjon, tørrhet og avskalling når de først begynner å bruke retinol. Dette skyldes ofte at huden må tilpasse seg den kraftige effekten av ingrediensen da cellene ikke har rukket å opparbeide seg nok reseptorer for Retinol. Da blir overskuddet liggende i den ekstracellulære væsken og skape irritasjon. Etter hvert vil cellene få flere reseptorer for A-vitamin, og man kan da bruke retinol hyppigere. 


Det anbefales derfor å starte med lavere konsentrasjoner av retinol og gradvis øke bruken etter behov


Vi anbefaler å bruke Retinolserien til Dr.Gross da denne er mer skånsom for huden, og du kan bruke den hver eneste dag kontra å måtte trappe opp bruken av retinol for å unngå flassing/rødhet osv. 

I tillegg er det viktig å bruke solbeskyttelse daglig når du bruker retinol, da det kan gjøre huden mer følsom for solens skadelige stråler.

Oppsummering

Retinol er uten tvil en av de mest effektive ingrediensene innen hudpleie. Ved å akselerere cellefornyelsen, stimulere produksjonen av kollagen og elastin, og forbedre hudens tekstur og tone, kan retinol bidra til å oppnå en jevnere, fastere og mer strålende hud. Selv om det kan være noen bivirkninger å være oppmerksom på, er fordelene med retinol utvilsomt verdt det. Vi anbefaler de fleste over 30 år å bruke retinol.  Spør oss gjerne om det er noe du er usikker på!