Filler, filler, filler
Mange forbinder filler med kjendiser med store kinn og store lepper, såkalt "duckface". Noen forveksler også filler med medisinsk rynkebehandling. Men hva er egentlig filler, og hvordan fungerer det?
Hva er en filler egentlig?
Filler, også kjent som dermalfillere eller hyaluronsyre-fillere, har raskt blitt en populær løsning for de som ønsker å forbedre hudens utseende uten kirurgi.
Hyaluronsyre finnes naturlig i huden vår, og vi produserer mindre og mindre av dette jo eldre vi blir. Hyaluronsyre fungerer som en svamp, og trekker til seg vann. Hyaluronsyre kan faktisk bære opptil 1000 ganger sin vekt i vann!
Forskjellen på naturlig hyaluronsyre og en filler er måten hyaluronsyren blir behandlet på. For å lage filler gjennomgår man en prosess som skaper bindinger mellom molekylene, og jo flere ganger man gjør denne prosessen, jo flere bindinger, og jo stivere blir filleren.
Hyaluronsyrefiller finnes også i helt flytende form, og kalles gjerne da for en "skinbooster". Denne flyter ut i vevet og gjenoppretter fuktighetsbalansen i huden, og erstatter tapt hyaluronsyre. Denne gir ikke volum eller synlig forandring av ansiktet
Hvor kan man sette det?
Filler kan brukes på mange ulike områder, inkludert lepper, kinn, nese-til-munn linjer og linjer under munn. Mest populært er leppebehandlingene, og det er oftest disse behandlingene man assosierer med ordet "filler".
Men visste du at filler også kan brukes til å gi volum og forbedre konturene i ansiktet, eller gjenopprette tapt volum? Man bruker da en hardere type filler til disse områdene. For eksempel så skal filler som brukes til konturering/skulpturering av ansiktet settes ned på benet, og må da være stivere og hardere enn en filler som for eksempel skal i leppen. Ofte er det lite produkt som skal til for å få et naturlig resultat.
Hvor lenge varer det, og hvem kan sette det?
Varigheten av filler avhenger av typen og mengden som brukes, samt individuelle faktorer som egen metabolisme og livsstil. Generelt varer resultatene fra flere måneder til et år før en påfyllingsbehandling er nødvendig.
Man ser ofte at personer med høyt stoffskifte, rask metabolisme eller kvinnelige løpere kan kvitte seg raskere med filler enn andre.
Nyere studier viser at filler kan bli værende i vevet i opptil 10 år etter behandlingen, så dersom man går rundt med gammel filler kan det være hensiktsmessig å fjerne denne dersom man ikke er fornøyd med resultatet.
En kvalifisert og erfaren medisinsk profesjonell, som leger, plastiske kirurger eller sertifiserte estetiske sykepleiere kan utføre fillerbehandlinger. Det er viktig å søke en pålitelig klinikk som følger høye standarder for hygiene og sikkerhet.
Kan filler fjernes?
Det kortet svaret er ja.
Mange tror at resultatene av filler er permanent. Så lenge du har brukt hyaluronsyrefiller er resultatet reversibelt.
Siden vi har hyaluronsyre i kroppen naturlig, har vi også da et tilsvarende enzym som skal løse opp hyaluronsyre. Dersom du ønsker å reversere resultatene av fillerbehandling før varigheten er utløpt, kan legen bruke en enzymbehandling kalt hyaluronidase. Dette enzymet bryter ned hyaluronsyren i filler og gir en raskere oppløsning av behandlingen.
MEN- Har du en permanent filler som for eksempel silikon, må man ofte operere ut disse.
Naturlig er alltid best?
Målet med behandlingen bør være at man skal se ut som seg selv, og at det ikke skal være synlig annet en for deg selv, eller for et trent øye.
Det er ofte de dårlige resultatene man legger merke til. De gode resultatene vises nemlig ikke.
Heldigvis har trendene forandret seg, og det er ikke lengre "in" at alle skal se like ut, eller at man skal se ut som en barbie-dukke. Filler er en god måte å gjenopprette tapt volum i ansiktet, siden man ofte taper både ben og fettvev med alderen.
Kort oppsummert kan man si at filler har blitt en revolusjonerende tilnærming til å forbedre hudens ungdom og bekjempe tegn på aldring uten kirurgi. Nøkkelen til suksess er å søke behandling fra en kvalifisert profesjonell og ha realistiske forventninger til resultatene. Før du velger filler, er det alltid lurt å konsultere med en erfaren helsepersonell for å diskutere dine behov og mulige risikoer.
De vanligste bivirkningene inkluderer midlertidig rødhet, hevelse, og ømhet på injeksjonsstedet. Noen kunder kan også oppleve små blåmerker eller klumper under huden, som vanligvis forsvinner etter noen dager til uker. Mer sjeldne, men alvorlige komplikasjoner kan inkludere infeksjoner, allergiske reaksjoner, og vevsdød (nekrose) på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel hvis man har fått filler i en arterie. Derfor er det ekstremt viktig at du oppsøker en behandler som har både kompetanse og trening i behandling av slike komplikasjoner.
Vurderer du fillerbehandling hos oss vil du få informasjon om alle mulige bivirkninger og komplikasjoner ved en konsultasjon. Ansvarlig lege ved alle våre medisinske prosedyrer er dr. Nevena Koponja