Hva bør du se etter når du skal velge kosmetisk behandler?

26.04.2024

Når du vurderer å gjennomgå kosmetiske behandlinger, er det avgjørende å være informert og trygg gjennom hele prosessen. Som kunde hos en kosmetisk klinikk har du rettigheter og krav som bør oppfylles for å sikre din sikkerhet, tilfredshet og velvære. Her er noen nøkkelkrav du bør ha som kunde hos en kosmetisk klinikkFølges lover og regler?

Det første du bør se etter når du vurderer å gjøre en kosmetisk behandling er at klinikken du velger følger gjeldene lovverk og regler. Det er for eksempel ikke lov å reklamere for rabatter på injeksjoner, eller omtale legemidler som anvendes. Du bør være skeptisk dersom du ser før/etter bilder på sosiale medier da dette heller ikke er lov i Norge. Bruk skjønn og gjør deg opp en mening ut fra hva du ser i sosiale medier og nettsider. Virker klinikken seriøs? Hvordan omtales behandlingene? Brukes det negative ordlyder for å beskrive naturlige kroppsvariasjoner? Spiller klinikken på usikkerhet rundt egen kropp?


Du bør også se etter diplomer fra kurs og relevant utdanning i klinikken, og de fleste seriøse aktører har disse utstilt. Dersom behandleren ikke kan fremvise kursbevis eller relevant identifikasjon bør du se etter en annen behandler. I Norge er det krav om å være helsepersonell for å utføre kosmetiske behandler. Det betyr i praksis at en tannhelsesekretær kan utføre slike prosedyrer. Vi vil derimot anbefale deg å oppsøke sykepleier eller lege med relevant utdanning da denne utdanningen stiller høyere krav til anatomi og fysiologi. Spør gjerne om å få se dokumentasjon på at din behandler har den relevante utdanningen. 


Krav på Informasjon

Før du bestemmer deg for en behandling, har du krav på å få fullstendig og ærlig informasjon om prosedyren, inkludert forventede resultater, risikoer, og kostnader. Spør gjerne om å få se før/etter bilder når du er i klinikken. Dette vil gi deg et innblikk i hva du kan forvente deg, og om dine forventninger matcher behandlerens forventninger til prosedyren. 


En god klinikk vil gi deg grundig informasjon og svare på alle dine spørsmål før du tar en avgjørelse. Du har rett til å bli informert om alle mulige bivirkninger og komplikasjoner forbundet med behandlingen du vurderer. Dette vil hjelpe deg med å ta en velinformert avgjørelse og være forberedt på hva du kan forvente.


Ved å stille spørsmål vil du også kunne avdekke om behandleren har tilstrekkelig kunnskap og faglig tyngde som kreves for å kunne gjennomføre behandlingen. 


Har du noe du skulle ha sagt? 

Vær kritisk til din behandler. Still spørsmål du lurer på, og ingen spørsmål er for små eller uviktige når det gjelder din helse og sikkerhet. Du bør føle deg trygg på å stille spørsmål til din behandler og få tydelige, forståelige svar. Dersom du opplever det motsatte har du rett til å si nei til en behandling når som helst, selv om du allerede har startet prosessen. 


Ingen bør føle seg presset til å gjennomføre en kosmetisk prosedyre de ikke er komfortable med.


Oppfølging

Spør gjerne før du starter behandlingen hvilken oppfølging klinikken tilbyr. Behandlingen er ofte bare begynnelsen. Du har krav på nødvendig oppfølging etter behandlingen for å sikre at du opplever ønskede resultater, men  også for å håndtere eventuelle bekymringer eller spørsmål som måtte oppstå. 

Ved behov bør du ha rett til å snakke direkte med en lege. Klinikken bør oppgi hvem som er medisinsk ansvarlig for prosedyrene som gjøres, og dersom de ikke oppgir dette bør du spørre. 

Vi hører stadig vekk at kunder har gjennomført medisinske prosedyrer uten å i det hele tatt ha snakket med, eller hørt om ansvarlig lege.

Dette er spesielt viktig hvis du opplever uventede reaksjoner eller har spørsmål som bare legen kan svare på.


Til slutt

Når du velger en kosmetisk klinikk, er det viktig å være klar over dine rettigheter som kunde. Å ha tilgang til omfattende informasjon, adekvat oppfølging, og muligheten til å si nei er essensielle elementer for din trygghet og tilfredshet. Ikke nøl med å stille spørsmål og be om ytterligere informasjon om noe du er usikker på. Din velvære bør alltid være høyeste prioritet.

Husk, det er din kropp og ditt valg. Velg en klinikk som respekterer dine rettigheter og setter din sikkerhet først.