Kjemisk peel - Hva er det egentlig?

01.03.2024

De fleste har hørt ordet kjemisk peel, og mange forbinder kjemisk peel med voldsom flassing og røde ansikt. Visste du at det finnes mange ulike typer peelinger og at ikke alle fører til nedetid i form av flassing og rødhet? Hva er egentlig Kjemisk Peeling og hvordan funker det? 


Kjemisk peeling er en behandling der man bruker syrer, vanligvis alfahydroksysyrer (AHA), betahydroksysyrer (BHA)  for å eksfoliere det øverste laget av huden. Dette fjerner døde hudceller, urenheter og fremmer cellefornyelsen i huden. Resultatet blir da en friskere, mer glødende og jevnere hud.

Under en kjemisk peeling påføres en spesialblandet løsning på huden. Syrene i løsningen virker ved å bryte ned bindingene mellom hudcellene, noe som resulterer i avskalling av det øverste hudlaget. Dette avslører friskere, yngre hud under.


Hvilke tilstander kan man jobbe med? 

Kjemisk peeling er effektiv for en rekke hudproblemer:

- Akne

- Solskader

- Fine linjer og rynker

- Ujevn hudtone

- Pigmentflekker

- Redusere synligheten av arr  

- Redusere forstørrede porer.


...men flasser man av en kjemisk peel? 

Et vanlig spørsmål om kjemisk peeling er om det forårsaker flassing. Svaret er ja og nei. Velger man en sterk peeling og man har tørr og dehydrert hud er sannsynligheten for flassing større. Ofte kan behandleren be deg forberede huden hjemme noen uker i forkant ved å bruke syrer. Har man tøffere hud og man velger riktig peel, kan man slippe flassing i det hele tatt. Velger man for eksempel en mandelsyrepeel flasser man også mindre. 


Noen ganger opplever man mild til moderat flassing etter behandlingen. Dette er en naturlig del av prosessen når den gamle huden skrelles bort for å avsløre den friske underliggende huden. Flassing varer vanligvis noen dager og kan kontrolleres med fuktighetskrem. Det viktige er at man ikke piller på flasset. Vil man ha vekk død hud, er det bedre å klippe av flasset enn å rive det av for å unngå å skade den nye huden som kommer frem under. 


Det er også viktig å bruke solkrem i minst en uke etter behandlinger for å unngå at det oppstår pigmenteringer. 


Positive Effekter på Huden


De positive effektene av kjemisk peeling er mange. Ved å fjerne døde hudceller, forbedrer det hudens tekstur, reduserer fine linjer og gir en jevnere hudtone. Det kan også bidra til å øke kollagenproduksjonen, noe som resulterer i fastere og mer ungdommelig hud.


I sum er kjemisk peeling en veldig god behandling som kan gi fantastiske resultater for hudens utseende og helse. Men det er viktig å konsultere en hudpleiespesialist før du gjennomgår behandlingen for å sikre at den er egnet for din hudtype og tilstand. Med riktige forberedelser og god oppfølging kan kjemisk peeling være nøkkelen til den strålende huden du alltid har drømt om.