Rosacea

17.04.2024

Rosacea er en vanlig, men ofte misforstått hudtilstand som rammer millioner av mennesker over hele verden. Denne tilstanden, som vanligvis oppstår i ansiktet, kan være både frustrerende og forvirrende å håndtere. Men frykt ikke! Med riktig kunnskap og tilnærming kan du ta kontroll over din rosacea og trives med en sunn og strålende hud.Hva er Rosacea?

Rosacea er en kronisk betennelsestilstand som påvirker huden, vanligvis i ansiktet, og kjennetegnes av rødhet, kviselignende utbrudd, synlige blodkar og noen ganger fortykkelse av huden. Noen ganger har man bare ett av symptomene. 

Mens den nøyaktige årsaken til rosacea ikke er fullstendig forstått, mener eksperter at en kombinasjon av genetikk, miljøfaktorer og underliggende hudbetingelser kan spille en rolle i utviklingen av tilstanden.

Vanligst ser vi at rosacea ofte utarter seg med sentrofascial rødhet, det vil si rødhet sentralt i ansiktet og på kinnene. Mange forteller at de blir verre i huden ved feks soleksponering, alkohol eller enkelte matvarer. Mange har også flere i familien med samme diagnose. Mange forteller også at de hele livet har vært plaget av røde kinn. 

Hvilke ingredienser bør man bruke?

Når du håndterer rosacea, er det viktig å være forsiktig med hvilke hudpleieprodukter du bruker. Noen ingredienser kan forverre tilstanden og forårsake irritasjon. Her er noen ingredienser som er kjent for å være milde og gunstige for rosacea:

 1. Hyaluronsyre: En fuktighetsgivende ingrediens som bidrar til å hydrere huden uten å irritere.

 2. Niacinamid (Vitamin B3): Reduserer rødhet og betennelse i huden, samtidig som den styrker hudens barrierefunksjon.

 3. Aloe Vera: Beroliger og kjøler ned huden, og kan bidra til å lindre irritasjon.

 4. Grønn te-ekstrakt: En antiinflammatorisk ingrediens som kan bidra til å redusere rødhet og berolige huden.

 5. Azelainsyre  er en ingrediens som har vist seg å være effektiv i behandlingen av rosacea. Den har antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere rødhet og betennelse i huden, samtidig som den også kan bidra til å bekjempe kviser og urenheter.

Hvilke ingredienser bør man unngå?

På den andre siden er det noen ingredienser som kan forverre rosacea-symptomene og bør unngås:

 1. Alkohol: Tørker ut huden og kan forårsake irritasjon og rødhet.

 2. Duftstoffer: Parfyme og dufter kan være for sterke for sensitiv hud og kan forårsake irritasjon.

 3. Sterke syrer og eksfolianter: AHAer (alfa hydroksysyrer) og BHAer (beta hydroksysyrer) kan være for aggressive for rosacea-hud og bør brukes med forsiktighet.

 4. Sulfater: Sulfater som natriumlaurylsulfat kan være for sterke for sensitiv hud og kan forårsake irritasjon og tørrhet.

Behandlinger du kan gjøre hos oss

For de som ønsker mer intensive behandlinger for rosacea, kan kosmetiske klinikker tilby et utvalg av alternativer. Disse kan inkludere:

 1. Kjemisk peeling: Milde kjemiske peelinger kan bidra til å jevne ut hudtonen og redusere rødhet. vi har også kjemisk peeling med betennelsesdempende ingredienser

 2. Hudpleiebehandlinger - For å styrke hudbarrieren, og vi anvender produkter som er betennelsesdempende. 

 3. Mikroneedling med mesoterapi - Da anvender vi løsninger som inneholder betennelsesdempende ingredienser og ingredienser som demper rødhet

Når bør man oppsøke lege/hudlege?

Det er viktig å oppsøke en hudlege hvis du mistenker at du har rosacea eller hvis du opplever alvorlige symptomer som ikke bedrer seg med hudpleieprodukter eller behandlinger. Vi som hudsykepleiere kan ikke stille en diagnose, og det er viktig å oppsøke lege dersom du har tegn på denne sykdommen. En hudlege kan hjelpe deg med å stille en nøyaktig diagnose og utvikle en behandlingsplan som er skreddersydd for dine behov. En hudlege kan også skrive ut antibiotika som kan bidra til å bremse betennelsen. 

Å leve med rosacea kan være utfordrende, men det er håp. Ved å bruke milde hudpleieprodukter, unngå triggerfaktorer og søke hjelp fra hudpleieeksperter når det er nødvendig, kan du håndtere rosacea og oppnå en sunn og strålende hud.

Har du noen spørsmål om rosacea eller hudpleie? Send oss en DM , eller kom på en hudpleiekonsultasjon.