Ungdom og sterke hudpleieprodukter?

10.04.2024

Har du barn og unge hjemme, eller har du lest nyhetene i det siste har du sikkert fått med deg at flere unge investerer i sterke hudpleieprodukter. Mange kunder forteller oss at 13 åringen ønsker å kjøpe retinol, eller at de har fått sterke produkter i bursdagsgave av venner. De har sett på TikTok at influensere bruker disse produktene, og vi ønsker å advare foreldre og unge mot effekten av disse sterke produktene.


Retinol: Den Dobbeltskårne Sverdet i Hudpleie

Retinol, også kjent som vitamin A1, er en kraftig ingrediens som har vist seg å være effektiv for å bekjempe tegn på aldring, redusere akne og forbedre hudens tekstur. Men, retinol er ikke uten risiko, spesielt når det brukes feil eller av personer med sensitiv hud.

Skadelige Effekter av Retinol på Ung Hud

  1. Overbelastning av Huden: Ung hud er allerede ung og frisk, og den trenger ikke den samme mengden aggressiv behandling som mer moden hud. Overbruk av sterke produkter som retinol kan føre til en overbelastning av huden, som kan manifestere seg som irritasjon, rødhet og flassing. Man kan rett og slett skade hudbarrieren som igjen kan føre til økt akne og økt talgproduksjon.

  2. Tørrhet og Sensitivitet: Retinol har en tendens til å tørke ut huden, spesielt i begynnelsen. Dette kan føre til at huden blir mer sensitiv og reaktiv, noe som gjør den mer sårbar for andre irritanter og allergener.

  3. Solsensitivitet: Bruk av retinol kan øke følsomheten for solen. Dette betyr at eksponering for UV-stråler kan føre til alvorlige solbrenthet og skader på huden. Man må derfor bruke solbeskyttelse når man bruker produkter som inneholder retinol.


Alternativer til Sterke Hudpleieprodukter for Unge Hud

I stedet for å ty til sterke hudpleieprodukter som retinol, bør unge mennesker veiledes til å bruke mildere alternativer som fortsatt gir gode resultater uten å forårsake unødvendig skade. Noen alternativer inkluderer:

  • Hydrerende Ingredienser: Velg produkter som inneholder fuktighetsgivende ingredienser som hyaluronsyre og glyserin for å opprettholde hudens fuktighetsbalanse.
  • Naturlige Oljer: Noen naturlige oljer som jojobaolje og arganolje kan bidra til å hydrere og berolige huden uten å forårsake irritasjon.
  • Parfymefrie kremer: Unngå bruk av mye konserveringsmidler og parfyme i hudpleie. Jo yngre personen er, jo bedre er det å styre unna mye unaturlige ingredienser. 


Har du en ungdom som sliter med akneproblematikk anbefales det å oppsøke fastlege eller hudlege. 


Overdreven bruk av sterke produkter kan føre til skader på huden, inkludert tørrhet, akne, irritasjon og økt solsensitivitet. Det er viktig å veilede ungdommene, og finne produkter som passer til hudtypen, og ikke minst følge en hudpleierutine som er skånsom og balansert. Snakk med helsepersonell på apotek, eller oppsøk en hudpleier for å få hjelp til å finne gode produkter til ungdommene.