Ultralyd ved kosmetiske injeksjoner?

29.05.2024

Kosmetiske injeksjoner har blitt stadig mer populære som en ikke-invasiv metode for å forbedre ansiktets estetikk. Filler-injeksjoner kan gi fantastiske resultater, men det er viktig å være klar over de potensielle risikoene som er involvert. Hvordan kan ultralyd øke sikkerheten og presisjonen?


Når uhellet er ute

Den mest fryktede komplikasjonen ved fillerbehandling er okklusjon. Det betyr at en blodåre blir tett på grunn av filler. Dette kan skje den mest erfarne behandleren, og er ofte et resultat av at vi er anatomisk forskjellige og har ulik plassering av blodårer i ansiktet. Det kan også skyldes manglende kunnskap om grunnleggende anatomi og fysiologi, eller at behandleren ikke har tatt nødvendige kurs.  Ønsker du å lære mer om filler kan du klikke på lenken under: 


 Man har flere viktige blodårer og strukturer man helst ikke vil ha filler i. Dette inkluderer 

 • Facialis-arterien: Som går langs kjevelinjen og opp til munnvikene og nesen.
 • Supratrochlear- og supraorbital-arteriene: Som finnes rundt øyenbrynene og pannen.
 • Infraorbital-arterien: Som går under øynene
 • Parotis ørespyttkjertel

Hvis en filler injiseres i en av disse arteriene, kan det føre til alvorlige komplikasjoner som vaskulær okklusjon og vevsnekrose. Vaskulær okklusjon skjer når blodtilførselen blokkeres, noe som kan føre til at vevet dør (nekrose) på grunn av mangel på oksygen og næringsstoffer. Dette fører vanligvis til: 

 • Smerte og hevelse umiddelbart etter injeksjonen.
 • Blå misfarging av huden på grunn av dårlig blodtilførsel.
 • Vevsnekrose som kan føre til arrdannelse og tap av vev.

Filleren ligger da som en propp i blodåren og stenger av blodtilførselen til deler av ansiktet. Heldigvis har man et enzym som kan løse opp filleren, og dette må injiseres i området så raskt som mulig etter blodkaret har gått tett

Hvordan Ultralyd øker sikkerheten

Ultralyd brukes i medisinske prosedyrer for å visualisere vev, blodårer og andre strukturer under huden i sanntid. Ved kosmetiske injeksjoner gir ultralyd følgende fordeler:

 1. Nøyaktig kartlegging av blodårer: Ultralyd gjør det mulig for behandlere å identifisere og kartlegge plasseringen av viktige blodårer i ansiktet før de utfører injeksjonen. Dette bidrar til å unngå utilsiktet injeksjon i en arterie.

 2. Sanntidsveiledning: Under selve injeksjonen kan ultralyd brukes til å veilede nålen nøyaktig, noe som sikrer at filler plasseres trygt i det ønskede vevet.

 3. Forbedret Sikkerhet: Ved å bruke ultralyd under injeksjon reduseres risikoen for komplikasjoner som vaskulær okklusjon og påfølgende nekrose betydelig. Dette gir både behandler og pasient større trygghet.


I tilfeller hvor filler må fjernes, for eksempel ved uønskede resultater eller komplikasjoner, kan ultralyd også spille en viktig rolle:

 • Nøyaktig Lokalisering: Ultralyd kan brukes til å finne nøyaktig hvor filleren er plassert, noe som gjør oppløsningsprosessen mer effektiv.
 • Veiledet Injeksjon av Hyaluronidase: Ved å bruke ultralyd kan behandleren injisere hyaluronidase, et enzym som bryter ned hyaluronsyre-fillere, direkte i filleren. Dette sikrer rask og effektiv oppløsning av filleren. Det betyr også at man må bruke mindre hyaluronidase da man kan visualisere filleren og løse den direkte opp. 

Sikkerhet og trygghet

Bruken av ultralyd ved kosmetiske injeksjoner representerer et stort fremskritt innen sikkerhet og presisjon. Ved å gjøre det mulig å unngå viktige arterier og redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner gir ultralyd både behandlere og pasienter større trygghet. Ultralyd gjør det lettere å løse opp uønsket filler, noe som ytterligere forbedrer sikkerheten og resultatene av kosmetiske behandlinger. Dermed er ultralyd et uunnværlig verktøy for moderne estetisk medisin.


Har du noen spørsmål til bruk av ultralyd eller filler? Send oss gjerne en DM!